Fiskarens guide

Käringsund erbjuder fiskeplatser året runt. Arter som bland annat finns är de typiska rovfiskarna gädda, abborre och havsöring. Speciellt för öringsfiske är området bra, oberoende om ni fiskar från båt eller land.

Fiskeplatser:

Käringsundskanalen- södra
Den södra delen av Käringsundskanalen erbjuder mångsidiga fiskemöjligheter året runt. Området är väl skyddat och lämpar sig därför även för fiske trots hårda vindar.

Havsöringen övervintrar i skyddade vikar och är fiskbar från december ända in i slutet på april. Bäst är det att fiska öring från Käringsunds Resorts strand ända till de gamla sjöbodarna. Det lönar sig även att fiska kring den lilla ön mitt i Käringsund. Kanalområdet är också populärt för havsöringen och det kan vara lönsamt att fiska vid den grunda rännan, speciellt i gråmulet väder.

Gädda finns slumpmässigt inom området året om.

Det bästa abborrfisket har jag haft i juli. Då är den bästa platsen sundet in från havet, speciellt det inre sundet mellan de två små holmarna.

 

Käringsundskanalen- norra
Viken vid norra delen av Käringsundskanalen hör till det bästa området i Eckerö för att fiska havsöring. Här samlas havsöring speciellt när vattnet är kallt, på vintern och våren. Jag har stött på mest fisk i vikens västra del vid den sluttande strandremsan precis vid kanalens mynning. På samma platser kan gädda också finnas. Om vårarna hittar öringstimmen ofta hit, så har du väl fått napp lönar det sig att fortsätta fiska, återkom också till samma plats senare. Min erfarenhet är att det kommer gott om fisk när man väl hittat rätt, och att det ytterst sällan handlar om ensamma fiskar som kommit vilse.

Nabbfjärden
Fortsätter man norrut från kanalen stöter man på Nabbfjärden där det finns två tydliga hot-spots. Det första stället är viken mellan Västanholmen och Östaholmen, här i vassruggen gömmer sig ofta någon gädda. Det har också hänt att jag fått öring. Den andra platsen är grynn-området i nordvästra delen av Nabbfjärden, norr om Flythällarna. Bland vass och stenar kan man här få tiotals gäddor, speciellt på vintern och våren.

Långön
En av de bättre havsöringsplatserna är kring Långöns norra spets. Det har varit bra med fisk speciellt på senhösten, i oktober och november, när de första stimmen anländer. Området är inte särskilt stort men här samlas ändå fiskar från flera stim.

Brännskärsviken
Väster om Käringsunds inre vik finns Brännskärsviken. Här samlas havsöring om vårarna direkt efter att de vandrat ut från de inre vikarna. Tidpunkten är oftast i april. Man kan få öring är under hela maj och emellanåt också en bit in i juni. Här samlas stimmen igen under hösten, vid månadsskiftet oktober-november.

Västeröns sydspets - Rödklobb/Luraskatan
Mellan de två halvöarna breder en stor sandstrand ut sig, här kan det löna sig att fiska havsöring på senhösten, vintern och våren. Stranden är riktigt långgrund och fiskarna ligger ofta väldigt grunt.

Sandviken
Söder om Berghamn ligger den stora Sandviken där det tidvis kan förekomma öringstim då områdets sandbotten samlar till sig storspigg och tobisfiskar. Det lönar sig att fiska här på senhösten men kan också vara värt att prova på vintern och våren. Hot-spoten i området finner man på båda sidorna om ön mitt i viken.

Holmviken
Den långsmala viken Holmviken ligger nordost om Nabbfjärden, på östra sidan av Holmskatan. Holmviken är den enda riktiga gäddplatsen. Den grunda och varma viken drar till sig gädda om vårarna, men det lönar sig garanterat att prova på hösten och vintern. Mest fisk har det kommit vid vikens västra strand. Förmodligen finns det fisk här också under tidig höst, då lönar det sig att fiska av hela västra stranden, ända från den yttersta spetsen av Holmskatan.

Fiske från land
Om du vill fiska havsöring från land finns Ålands bästa plaster i södra Eckerö mellan Styrsingsudden och Långnabba. Med bil kommer man nästan ända fram till stranden. Stränderna är långrunda och det är relativt lätt att vada.

Drag
För att fiska havsöring föredrar jag Vicke- och JK-drag samt Kuusamos Tundra. Färgerna varierar avsevärt under dagen och beroende på vädret. För att fiska gädda är mina favoriter Storms suspar och jerkar.

Fiskeplatserna i den här artikeln har författaren själv erfarit under flera år eller också tagit del av från lokala fiskeguider.

God fiskelycka!

Tom Berg Fiskereporter Fiskeguide